Català · Español · English · Français · 汉语


Logo AgendaConcerts.cat

Busca concertsBusca concerts per dia

Notícies · Galeries Fotogràfiques

AgendaConcerts.Cat. Concerts i festivals musicals de tot el món. Ens importa la teva privadesa i no fem servir galetes.


Llegir en Català · Leer en Español

Biennal de Flamenc de Sevilla 2018: Argentina, José de la Tomasa, Tomatito, Lole Montoya, Rocío Molina...


Biennal de Flamenc de Sevilla 2018: Argentina, José de la Tomasa, Tomatito, Lole Montoya, Rocío Molina...

Arriba la Biennal de Flamenc de Sevilla, la gran festa del flamenc, que se celebrarà del 6 al 30 de setembre a la capital andalusa. És impossible que el seu cartell deixi indiferent a l’amant del gènere, per alguns té un cartell molt previsible, per altres massa heterodox per l’inclusió de Niño de Elche, Rosalía o rap.

La vida del considerat com el festival de flamenc més important del món, moguda com la de l’estil. El seu director, José Luis Ortiz, va dimitir un mes després d’haver estat nomenat. L’historiador Antonio Zoido ha agafat el relleu i està intentant donar-li una dimensió més propera amb el veïnat de Sevilla.

L’espectacle que inaugurarà oficialment la XXà edició de la Biennal de Flamenc de Sevilla 2018 serà el de l’Israel Galván –després de la festa el dia anterior a l’Altozano-, Premi Nacional de Dansa, a la Plaça de Toros de La Maestranza recuperant ‘Arena’, obra de dansa sobre la tauromàquia. I és que la dansa tindrà un importantíssim paper en aquesta edició.

Dels innumerables i importants artistes que farceixen el cartell del festival es poden trobar a Remedios Amaya, José de la Tomasa, Carmen Linares, Tomatito, Farruquito, Argentina, María Terremoto, Rocío Molina i Silvia Pérez Cruz, Rosalía, Eva Yerbabuena, Isabel Bayón, Fahmi Alqhai, María Pagés, La Moneta, Pedro el Granaíno, Niño de Elche... Ortodoxia i heterodoxia, inclús s’escoltarà rap.

També, com a novetat, es portaran a terme actuacions al Polígon Sud de Sevilla que, sota l’ombra de la marginalitat, és una pedrera de grans artistes flamencs.

El disc ‘Persecución’ (1976) d’El Lebrijano –mort l’any 2016-, amb la col·laboració del poeta Félix Grande, que relata la persecució del poble romaní des dels temps dels Reis Catòlics i una de les obres cimera i punt d’inflexió del flamenc serà homenatjat durant la Biennal. Una mena de pou s’instal·larà dins una estructura a la plaça San Francisco, els espectadors trauran el cap en aquest pou en el qual podran viure el diàleg de la música, projeccions i quatre ballarins que reviuen la diàspora d’un poble, perseguits, empresonats amb treballs forçats i explotats per diversos reis espanyols.

A continuació, programa de la Biennal de Flamenc de Sevilla 2018:

Dijous 6 de setembre de 2018

21:00h – Jornada inaugural: Pregó flamenc a càrrec de Tomás de Perrate i flashmob amb ball flamenc a les 20:40h amb José Galán, al Moll de la Sal (als peus del Pont Isabel II).

Divendres 7 de setembre de 2018

20:30h – Israel Galván, Premi Nacional de Dansa 2005, repren ‘Arena’ per obrir la XXà edició del festival, a la plaça de Toros de la Real Maestranza. Un espectacle de dansa al voltant del món dels toros que va estrenar l’any 2004 al Teatre de la Maestranza i que ara es portarà terme dins d’un recinte taurí.

Dissabte 8 de setembre de 2018

Ismael de la Rosa ‘El Bola’... de la mà de José Valencia, a la Factoria Cultural (Polígon Sur). La Biennal s’expandeix als barris menys afavorits de la capital andalusa. Entrades gratuïtes però amb aforament limitat, cal reservar a la web de la Biennal.

20:30h – Farruquito, al Teatre de la Maestranza. Concert de flamenc d’avui i d’ahir amb cant, ball, guitarra i música.

23:00h – Lole Montoya i José Miguel Évora, al Café Alameda. Concert en el qual actuen la veu de la cantant de Triana Lole Montoya i el piano de José Miquel Évora.

Diumenge 9 de setembre de 2018

12:00h – Inés Bacán i Niño de Gines, a l’Església de San Luis de los Franceses. Concerts de flamenc clàssic per separat. Niño de Ginés oferirà flamenc pur del segle XXI i, Inés Bacán, el cant antic de les families gitanes cantores de Lebrija.

20:30h – Calixto Sánchez, José de la Tomasa i Pepa Montes, al Teatre de la Maestranza. Gran nit flamenca amb dos dels millors ‘cantaores’, Calixto Sánchez i José de la Tomasa, i el ball de Pepa Montes.

23:00h – La Companyia Patricia Guerrero presentarà l’espectacle de dansa ‘Distopía’, al Teatre Central.

Dilluns 10 de setembre de 2018

21:30h – La cantaora Argentina presenta l’espectacle ‘Hábitat’, al Real Alcázar.

23:00h – Rosario La Tremendita presenta ‘Fuerza’, al Café Alameda.

Dimarts 11 de setembre de 2018

21:30h – José Valencia presenta el seu nou espectacle ‘Bashavel’, al Real Alcázar. Bashavel, en romaní, vol dir trobada o reunió, i l’espectacle tracta de la trobada de dues cultures.

23:00h – Olga Pericet, al Teatre Central. Referent del ball flamenc i una de les seves principals renovadores, Olga fa un viatge personal mitjançant la dansa.

Dimecres 12 de setembre de 2018

21:30h - Carmen Linares, Ghalia Benali, Fahmi Alqhai, Dani de Morón, Mariví Blasco i Accademia del Piacere, al Real Alcázar. Cant dels ancestres del flamenc: l’art musical morisc, el folkore andalús o els cants de Siria amb una figura del flamenc com Carmen Linares, l’ambaixadora de la cultura àrab Ghalia Benali o un dels més reconeguts intèrprets de viola de gamba, Fahmi Alqhai.

23:00h – Espectacle ‘Lebrija, Luna Nueva’ amb Inés Bacán, Juan Bacán, Curro Vargas, Concha del Lagaña, Miguel Funi Hijo, Javier Heredia, Fernanda Funi, Conchita del Lagaña, Antonio Moya, Antonio Malena i Malena Chico, a l’Hotel Triana.

Dijous 13 de setembre de 2018

19:00h – Paco Jarana, a l’Espacio Turina. Concert de guitarra flamenca acompanyat de palmes i percussió.

20:30h – Espectacle de dansa amb la Companyia de Joaquín Grilo, al Teatre Lope de Vega.

23:00h – Espectacle ‘Flamencos de la Tacita’, dedicada a Cadis, amb Rosario Toledo, David Palomar, José Anillo, El Junco, Ana Salazar, María Moreno, Samara Montáñez, Anabel Ribera, Eduardo Guerrero, Rafael Rodríguez, Óscar Lago, Roberto Jaén i Juan José Villar, a l’Hotel Triana.

Divendres 14 de setembre de 2018

19:00h – Alfredo Lagos, a l’Espacio Turina. Espectacle de guitarra flamenca de horitzons amplis.

20:30h – El Granaíno, al Teatre Lope de Vega. Recital flamenc de ‘jondura’ i ‘quejío’ amb Pedro Heredia Reyes ‘El Granaíno’.

23:00h - Manuel Cástulo, Alicia Gil, Luisa Palicio i Rafael Campallo, a l’Hotel Triana. Nit de nous creadors.

Dissabte 15 de setembre de 2018

Ball i palmes amb Antonio Amaya ‘Petete’ de la mà de Farruquito, a la Factoría Cultural (Polígon Sur). Entrada gratuïta però aforament limitat, cal reservar entrada a la web de la Biennal.

19:00h – Concert del guitarrista Pedro María Peña, estrena absoluta de l’obra ‘Paseo de las Delicias’, a l’Espacio Turina.

20:30h – Cant i ball amb la Companyia Salvador Távora i l’espectacle ‘Quejío’, al Teatre Lope de Vega.

23:00h – Espectacle La Cava de los Gitanos amb Juan José Amador, José Lérida, Guillermo Manzano, Carmen Ledesma, Carmelilla Montoya, Paco Vega, Antonio El Cordobés, José Manzano, José Acedo i Paco Iglesias, rememorant una època en la qual la gent de Triana cantava i ballava en un pati sense necessitat d’un motiu especial.

Diumenge 16 de setembre de 2018

12:00h - Segundo Falcón i Paco del Viso ‘El Sopi’, concert de flamenc ortodoxe, a l’Església de San Luis de los Franceses.

20:30h – Companyia Andrés Marín presenta la seva versió moderna i deconstruïda del ‘D. Quijote’, al Teatre de la Maestranza.

23:00h – María Terremoto, una de les cantants joves de flamenc amb més projecció, presenta ‘La Huella de mi Sentío’, al Café Alameda.

Dilluns 17 de setembre de 2018

20:30h - Niño de Pura i Manolo Franco, concert de guitarres flamenques, al Teatre Lope de Vega.

20:30h – ‘Tauromagia’, coreografia per l’obra de Manolo Sanlúcar, amb la Companyia Mercedes Ruiz, al Teatre Central. Investiga les interrelacions entre el flamenc, la dansa espanyola i la tauromaquia.

Dimarts 18 de setembre de 2018

20:30h – Rocío Molina i Silvia Pérez Cruz presenten l’espectacle ‘Grito Pelao’ sobre la maternintat que ja es va poder veure al Festival Grec de Barcelona, al Teatre de la Maestranza.

23:00h – Tomasito i Gipsy Rappers, al Café Alameda.

Dimecres 19 de setembre de 2018

20:30h – Actuació de la Companyia de Israel Galván amb Pastora Galván, al Teatre Lope de Vega. L’heterodoxe ballarí s’acompanya en escena de la seva germana.

20:30h – Segona nit de Rocío Molina i Silvia Pérez Cruz presentant l’espectacle ‘Grito Pelao’ sobre la maternintat que ja es va poder veure al Festival Grec de Barcelona, al Teatre de la Maestranza.

23:00h – ‘Soleá soleá’ amb el cantaor Tomás de Perrate, al Teatre Central.

Dijous 20 de setembre de 2018

19:00h – Concert del guitarrista flamenc Rafael Rodríguez, a l’Espacio Turina.

20:30h – Nit dedicada a Utrera: Cuchara de Utrera, Joselito chico de la Buena, Delia del Cuchara, Joselito del Pitín, Sofía Suárez, Pitín Hijo, Alfonso Romero, Antonio Moreno, Luis el Marquesito, Jesús de la Buena i Gaspar de la Teresa, al Teatre Lope de Vega.

23:00h – Concert de guitarra flamenca amb José Quevedo ‘Bolita’, al Café Alameda.

Divendres 21 de setembre de 2018

19:00h – Concert de guitarra flamenca amb David Carmona amb Luis el Zambo com a convidat, a l’Espacio Turina.

20:30h – Espectacle de dansa ‘Una oda al tiempo’ amb la Compayia Maria Pagés, al Teatre de la Maestranza.

23:00h – Espectacle de dansa amb Andrés Peña i Pilar Ogalla, al Teatre Central.

Dissabte 22 de setembre de 2018

Álvaro Martinete de la mà de Gerardo Núñez, a la Factoria Cultura (Polígon Sur). Entrada gratuïta però aforament limitat, invitacions a la web de la Biennal.

19:00h – Concert de guitarra flamenca amb Santiago Lara, a l’Espacio Turina.

20:30h – Gran concert de guitarra flamenca, una de les nits cimera de la Biennal, amb Tomatito, mític acompanyant de Camarón de la Isla, i els artistes convidats Arcángel i Duquende, al Teatre de la Maestranza.

23:00h – Gualberto i Orquesta de Cámara, al Café Alameda. Suite flamenca formada per Segiriya, Soleá, Bulerías, Alegrías, Tanguillos...

Diumenge 23 de setembre de 2018

12:00h – Pepe Rueda i Tamara Aguilera, a l’Església de San Luis de los Franceses.

20:30h – Guitarres flamenques amb Antonio Rey i Diego del Morao, al Teatre Lope de Vega.

23:00h – Espectacle de dansa amb Leonor Leal, Alfredo Lagos i Antonio Moreno, al Teatre Central.

Dilluns 24 de setembre de 2018

20:30h – Ballet Flamenco de Andalucía amb la direcció artística de Rafael Estévez, al Teatre de la Maestranza.

23:00h – Guitarra i percussió amb Gerardo Núñez, Ulf Wakenius i Cepillo, al Café Alameda.

Dimarts 25 de setembre de 2018

20:30h – El multidisciplinar cantaor Niño de Elche presenta ‘Antología del Cante Heterodoxo’, al Teatre Lope de Vega.

23:00h – Ball flamenc amb María Moreno, acompanyada de guitarra (Óscar Lago), cant (Enrique El Extremeño, Pepe de Pura i Antonio Zúñiga) i percussió, al Teatre Central.

Dimecres 26 de setembre de 2018

20:30h - Rafaela Carrasco, Tamara López, Javier Barón, Rubén Olmo i David Coria, al Teatre de la Maestranza. Espectacle anomenat ‘Salón de baile’ presenta el flamenc en l’època en la qual era presentat sobretot a estrangers i el flamenc era anomenat El Jaleo.

23:00h – David Lagos, cantaor’, acompanyat d’Alfredo Lagos a la guitarra però també sonaran saxos o electrònica, al Café Alameda. Un laboratori obert a la cerca de nous camins pel flamenc.

Dijous 27 de setembre de 2018

20:30h – Nit de flamenques amb Tía Juana la del Pipa, Remedios Amaya y Juana Amaya, al Teatre de la Maestranza.

23:00h – Ball flamenc amb La Moneta, figura del génere, al Teatre Central.

Divendres 28 de setembre de 2018

20:30h – Ball amb Ana Morales, al Teatre Lope de Vega.

23:00h – Rosalía, al Café Alameda. Per parlar de Rosalía s’han fet servir rius de tinta en els últims anys, actualment ja es una figura de la música que col·labora amb artistes de renom mundial. Amb ‘Los Ángeles’ va arrassar juntament amb David Refrëe i ara presenta el nou projecte trencador ‘El mal querer’. No obstant això, pel seu pas per la Biennal presentarà un repertori clàssic, amb sorpreses, acompanyada de Joselito Acedo a la guitarra, Los Mellis a les palmes i Anna Colom i Claudia ‘La Chispa’ als cors.

Dissabte 29 de setembre de 2018

3.000... DeSCencias de la mà d’Studio 41013, a la Factoria Cultural (Polígon Sud). Entrada gratuïta però aforament limitat, invitacions a la web de la Biennal. El Polígon Sud, amb les seves ombres de marginalitat, és una de les canteres i punts de referència del flamenc.

20:30h – Ball amb una gran, la Companyia Eva Yerbabuena presentarà ‘Cuentos de Azúcar’, al Teatre de la Maestranza.

23:00h – Ball amb Isabel Bayón, al Teatre Central.

Diumenge 30 de setembre de 2018

12:00h - Nano de Jerez i Anabel Valencia, cants de Jerez i Lebrija, a l’Església de San Luis de los Franceses.

21:00h – Concert de clausura de la XXà Bienna de Flamenc de Sevilla amb el pianista Dorantes, al Port de Sevilla. Presentarà ‘La Roda del Viento’, espectacle inspirat en la volta al món de Magallanes i Elcano. Concert gratuït amb invitació, mirar la web de la Biennal de Sevilla.


AgendaConcerts.cat